Paasikivi: Därför får vi veta så lite om ukrainska motoffensiven

Ukrainsk militär gick i förra veckan öppet ut med att man ska genomföra en motoffensiv i de södra delarna av landet. Men sedan dess har det varit tyst och ovanligt lite information och bilder från motoffensiven har publicerats.

– Här tror jag att Ukraina har bestämt sig för en annan kommunikationsstrategi än tidigare, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har motoffensiven nått flera framgångar och att flera byar ska ha blivit befriade från rysk kontroll. Men det finns mycket få bevis för hur motoffensiven faktiskt går. Men enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi finns ändå vissa tecken på utvecklingen.

– Det finns ett filmklipp på en flaggresning i en by som är ganska djupt in på det som tidigare var ryss-ockuperat område.

Under måndagen gick ukrainska myndigheter ut och varnade invånare på det av Ryssland annekterade Krim att ”förbereda skyddsrum och förnödenheter”. Man har tidigare gett liknande varningar till invånare i ockuperade städer i södra Ukraina inför den planerade stora ukrainska motoffensiven.

Men varför har Ukraina plötsligt lagt locket på? Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi förklara i videon ovan.